Olejek arganowy - naturalny kosmetyk z Maroka 0
Olejek arganowy - naturalny kosmetyk z Maroka

Argania żelazna zwana też drzewem arganowym, to endemiczna roślina występująca jedynie w zachodnim Maroku. Drzewo osiąga wysokość do 10 m, a z jego nasion mieszkańcy kraju wytwarzają olejek zwany "płynnym złotem Maroka". Owoce arganii wyglądem przypominają nieco oliwki, a kształtem migdały. W środku owoców znajduje się pestka (orzech), z którego wytłacza się "drogocenny olej". W ostatnich latach olejek arganowy cieszy się na świecie ogromną popularnością zarówno firm farmaceutycznych, jak i samych zainteresowanych - osób ceniących sobie naturalne i ekologiczne kosmetyki.

czytaj całość »
Szał na szale 0
Szał na szale

Ciepły, gruby i jeszcze modny! Nie łatwo jest znaleźć szal idealny na jesienne i zimowe dni. Damskie szaliki, apaszki i chusty królują w nie jednym sklepie z odzieżą. Gdzie jednak  znaleźć szalik, który będzie kolorowy, oryginalny i sprawi wiele radości jego właścicielce w pochmurne, zimne dni?

czytaj całość »
Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl 0
Indyjska kuchnia, czyli garam masala i zupa dahl

Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana. Zarówno potrawy jak i dodatki różnią się w zależności od regionu. Na północy Indii, jada się więcej mięsa głównie baraninę, koźlinę i kurczaka w zawiesistych sosach. Tutaj do potraw jako dodatek podaje się placki z mąki pszennej lub ryż basmati, nazywany królem ryżu. Dania z południa Indii są ostrzejsze niż te z północy, sowicie przyprawione chili, które ma w gorącym południowym klimacie chłodzić organizm.

czytaj całość »
Quinoa - komosa ryżowa - złoto Inków 0
Quinoa - komosa ryżowa - złoto Inków

Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana jest tam od kilku tysięcy lat. Nazywana jest złotem Inków, ponieważ stanowiła główny składnik ich diety. Dziś zaliczana do tzw. "superfoods" i doceniona już we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii, uprawiana jest również w Kanadzie, we Włoszech, Holandii i Hiszpanii, to w Polsce nadal nie jest powszechna. Co wiemy o komosie ryżowej? Jest to roślina podobna do innych rodzajów kasz i z powodzeniem może być alternatywą dla ryżu czy ziemniaków, a także składnikiem: dań jednogarnkowych, sałatek, zup lub śniadań. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i cholesterolu.

czytaj całość »
Kolczyki i naszyjniki - łapacze snów - oryginalna i nietuzinkowa ozdoba 0
Kolczyki i naszyjniki - łapacze snów - oryginalna i nietuzinkowa ozdoba

Łapacz snów wywodzi się z tradycji północnoamerykańskich plemion. Z reguły miał on postać obręczy z rozciągniętymi nićmi i przypiętymi do niej koralikami i piórami, przypominającej nieco pajęczynę. Dla Indian łapacz snów pełnił rolę amuletu stojącego na straży nocnego odpoczynku. Dziś łapacze snów zdobyły sobie popularność na całym świecie. Tworzone przez rękodzielników w Ameryce Północnej i Południowej, Indonezji, a także Polsce są nie tylko oryginalną i symboliczną ozdobą wnętrza, w ofercie sklepu EtnoSwiat.pl znajdziesz np.: kolczyki, breloczki, naszyjniki w formie łapaczy snów.

czytaj całość »
Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukru 0
Czym słodzić? Alternatywa dla białego cukru

Wszyscy wiemy, że rafinowany cukier z buraków, którego używamy do słodzenia napojów przyczynia się do powstawania wielu chorób i najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować go z diety. Jednak samo słodzenie to nie wszystko, bowiem cukru jest też bardzo dużo w przetworzonych daniach i napojach, których niestety spożywamy co raz więcej. Rafinowany biały cukier - nie bez przyczyny nazywany białą śmiercią - przyczynia się do wzrostu otyłości, wypłukuje minerały i witaminy z organizmu i jest sprawcą próchnicy. Niestety te fakty nie ograniczają spożycia cukru! Niejednokrotnie, nieświadomie wybieramy produkty, które są słodkie, a światowe spożycie białego, rafinowanego cukru, stale rośnie.

czytaj całość »
Henna - naturalny barwnik do ciała i włosów 0
Henna - naturalny barwnik do ciała i włosów

Henna jest barwnikiem pochodzenia roślinnego. Produkuje się ją z liści i pędów lawsonii bezbronnej, rosnącej w obszarach tropikalnych. Jej historia sięga kilku tysięcy lat. Istnieją dowody na to, że już w starożytnym Egipcie malowano nią mumie egipskich faraonów. Hennę wykorzystuje się do barwienia włosów i skóry. Od setek lat używana jest w: Indiach, Pakistanie, Iranie, Maroku i wielu innych krajach. Najważniejszą zaletą henny są jej właściwości koloryzujące, ale dzięki zawartości minerałów i witamin ma ona również zastosowanie w tradycyjnej medycynie.

czytaj całość »
Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi. 0
Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi.

Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach.

czytaj całość »
Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański 0
Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański

Jagody goji mają podłużny kształt o długości około 1 cm i są koloru czerwonego. W sklepach najczęściej znajdziemy suszone jagody goji. W medycynie chińskiej są znanym od wieków środkiem wspomagającym leczenie. Owoce goji są źródłem dużej ilości składników odżywczych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne, zawierają bogactwo składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Owoce goji są zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które dzięki dużej zawartości składników odżywczych, witamin, minerałów, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

czytaj całość »
Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana 0
Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana

Na pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.

czytaj całość »
Olej kokosowy - pacyficzny skarb 0
Olej kokosowy - pacyficzny skarb

Na wyspach Pacyfiku nikogo nie zdziwi fakt wykorzystania oleju kokosowego. Od dawna jest tam znanym i cenionym produktem spożywczym i kosmetycznym. Jednak w krajach zachodnich olej kokosowy dopiero od niedawna zyskuje sobie coraz większą popularność. Nie bez znaczenia jest fakt obalenia mitów o tym, że duża zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować choroby serca. Dla mieszkańców wysp Pacyfiku jest on podstawowym olejem a odsetek osób z problemami krążenia jest tam naprawdę znikomy!

czytaj całość »
Witamina C - dobra na wszystko 0
Witamina C - dobra na wszystko

Witamina c (kwas askorbinowy) to najbardziej znana witamina potrzebna naszemu organizmowi. Bierze udział w wielu czynnościach wpływających na jego prawidłowe funkcjonowanie. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym codziennej diety, dlatego nie może jej zabraknąć w naszych jadłospisach. Jej braki powstają przy dietach ubogich w warzywa i owoce, w których to produktach jest jej najwięcej. Niedobory witaminy c mogą powodować niebezpieczne konsekwencje dla naszego organizmy. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc istnieje małe prawdopodobieństwo że ją przedawkujemy.

czytaj całość »
Sushi - japońska tradycja 0
Sushi - japońska tradycja

W dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż. Około połowy XVII wymyślono, aby do ugotowanego ryżu dodawać ocet ryżowy, co przyspieszało proces fermentacji. Na przełomie XVII i XVIII wieku mieszkańcy Edo, wpadli na pomysł aby surową rybę podawać na ryżu, do którego dodano słodko-kwaśnej zalewy.

czytaj całość »
Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemami 0
Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemami

Bardzo ważnym etapem w produkcji mydła z Aleppo jest jego dojrzewanie. W czasie dojrzewania mydło schnie, utwardza się i zachodzą procesy chemiczne, dzięki którym mydło nabiera swoich drogocennych właściwości. Okres dojrzewania trwa minimum 9 miesięcy, a często są to nawet 4 lata. Mydło z Aleppo nie zaskoczy nas wyszukanym wyglądem, z zewnątrz jest brązowe, w środku zielone. Dlaczego więc, jest takie cenne i czemu warto go stosować?

czytaj całość »
Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni 0
Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni

Jest jeszcze stosunkowo mało popularna w Polsce, ale z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów. Mowa tu o kuchni tajskiej, charakteryzującej się prawdziwym bogactwem smaków i aromatów. Ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni, przede wszystkim chińskiej, birmańskiej i indyjskiej; na przestrzeni wieków wypracowała własny niepowtarzalny styl i smak. Kuchnia tajska opiera się o lokalne, tanie i łatwo dostępne składniki. Można więc zauważyć niewielkie różnice w tym co jedzą mieszkańcy w różnych regionach kraju. Na północy Tajlandii potrawy są łagodniejsze, używa się sporych ilości wieprzowiny, a im dalej na południe, tym potrawy są ostrzejsze, a jednym z najważniejszych składników staje się kokos (olej, mleczko).

czytaj całość »
Japońskie kadzidła - niepowtarzalny klimat w domu 0
Japońskie kadzidła - niepowtarzalny klimat w domu

Japończycy wielu dziedzinom życia potrafią nadać rangę sztuki i wykonywać je z właściwym dla siebie pietyzmem. Tak jest również z paleniem kadzideł. Historia kadzidełek w Japonii sięga kilkuset lat wstecz. "Sztuka Kodo - droga zapachu" narodziła się już w średniowieczu, a do dziś jest nieodłącznym elementem japońskiego buddyzmu. Delikatna, roztaczająca się woń kadzideł doskonale sprzyja medytacji. Setki lat temu kadzidełka robiono głównie z kawałków aromatycznych drewienek, które spalały się powoli, wydzielając aromatyczny dym. Ich wygląd ewoluował przez wieki i w dzisiejszych czasach japońskie kadzidła mają kształt cienkich patyczków. Dają delikatniejszy zapach niż ich indyjskie odpowiedniki, a przez to że nie osadza się ich na bambusowych patyczkach, dają również mniej dymu.

czytaj całość »
Olejek z opuncji figowej, czyli naturalny botoks dla skóry 0
Olejek z opuncji figowej, czyli naturalny botoks dla skóry

Do wyprodukowania jednego litra oleju z tej rośliny potrzeba około miliona malutkich pestek, które wydobywa się z jej owoców, po ich ususzeniu i zmiażdżeniu. Zużywa się na to prawie 500kg owoców kształtem przypominających gruszkowate, kolczaste jagody!  Sam proces produkcji oleju z opuncji figowej jest długi, kosztowny i sprawia, że jest to jeden z najdroższych i najcenniejszych olejków na świecie. Zatem czy warto? Do czego wykorzystywany jest olej z opuncji figowej? Najbardziej wartościowym składnikiem oleju z opuncji figowej są nienasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość dochodzi w nim do 90%. Głównie kwas linolowy omega-6 (ok. 60%) i kwas oleinowy omega-9. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych kwasów, dlatego muszą one być dostarczane skórze z zewnątrz w postaci kosmetyków. Najcenniejszym z nich jest kwas linolowy.

czytaj całość »
Azjatyckie makarony - przysmak całego świata 0
Azjatyckie makarony - przysmak całego świata

Kto pierwszy wymyślił makaron? Według badaczy, ten znany na całym świecie produkt, ma około 4000 lat - na tyle szacuje się czarkę, którą znaleziono w Chinach, zawierającą makaron długości 50 cm. Wynika z tego, że Chińczycy zajadają się makaronem znaczniej dłużej niż my. Przyjrzyjmy się dalekowschodnim odmianom makaronu. Azjatyckie makarony różnią się w sposobie przyrządzenia i podawania, od tego co my znamy z naszych jadłospisów. W Chinach najbardziej popularne są makarony ryżowe - produkowane jedynie z mąki ryżowej i wody. Nie zawierają glutenu, najczęściej produkowane są w formie długich cienkich nitek lub wstążek. Makaron ryżowy jest bardzo delikatny w  smaku (w zasadzie neutralny), dlatego świetnie nadaje się do rozmaitych sosów i zup, dobrze wchłaniając smaki i zapachy dania.

czytaj całość »
Czarnuszka – leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci 0
Czarnuszka – leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci

"Leczy wszystko – oprócz śmierci" - tak o czarnuszce mówiono już w czasach starożytnych, używana była jako panaceum. Wspominana w Bibllii, nazywana również tzw. „ złotem faraonów”, znalazła się nawet w grobowcu Tutenchamona. Dzisiejsi badacze potwierdzają te docenione przez naszych przodków właściwości czarnuszki. Posiada właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz ochronne. 

czytaj całość »
Druga szklanka tak silna jak miłość - marokański rytuał parzenia herbaty 0
Druga szklanka tak silna jak miłość - marokański rytuał parzenia herbaty

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Maroku, na pewno próbowaliście tradycyjnej marokańskiej herbaty. Sam napój i rytuał jego parzenia, znane są w większości krajów Maghrebu, nam jednak najczęściej kojarzą się one z Marokiem. Skąd tradycja picia gorącego napoju w tak upalnym i suchym klimacie? Otóż gorąca herbata gasi pragnienie lepiej niż zimne napoje! Sam praktyczny aspekt, to jednak nie wszystko. Rytuał Maroccan Tea ma swój ogromny udział w życiu społecznym i kulturowym.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl