Henna - naturalny barwnik do ciała i włosów 0

Henna jest barwnikiem pochodzenia roślinnego. Produkuje się ją z liści i pędów lawsonii bezbronnej, rosnącej w obszarach tropikalnych. Jej historia sięga kilku tysięcy lat. Istnieją dowody na to, że już w starożytnym Egipcie malowano nią mumie egipskich faraonów. Hennę wykorzystuje się do barwienia włosów i skóry. Od setek lat używana jest w: Indiach, Pakistanie, Iranie, Maroku i wielu innych krajach. Najważniejszą zaletą henny są jej właściwości koloryzujące, ale dzięki zawartości minerałów i witamin ma ona również zastosowanie w tradycyjnej medycynie.

czytaj całość »
Sekrety kuchni koreańskiej, czyli kimchi, bibimbap i bulgogi. 0

Kuchnia koreańska - choć stosunkowo mało znana w naszym kraju, to z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej miłośników. Co tak zachwyca zwolenników egzotycznych smaków? Kuchnia koreańska jest w dużej mierze oparta na warzywach, ryżu i mięsie, a jej charakterystyczną cechą jest duża pikantność potraw. Na to jak jedzą mieszkańcy Półwyspu Koreańskiego i jak wyglądają potrawy na ich stole, duży wpływ miała filozofia wschodu i buddyzm. Harmonia i równowaga między ciałem a duszą ma swoje odzwierciedlenie w posiłkach.

czytaj całość »
Jagody goji, czyli tajemniczy kolcowój tybetański 0

Jagody goji mają podłużny kształt o długości około 1 cm i są koloru czerwonego. W sklepach najczęściej znajdziemy suszone jagody goji. W medycynie chińskiej są znanym od wieków środkiem wspomagającym leczenie. Owoce goji są źródłem dużej ilości składników odżywczych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, witaminy, składniki mineralne, zawierają bogactwo składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Owoce goji są zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli produktów, które dzięki dużej zawartości składników odżywczych, witamin, minerałów, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

czytaj całość »
Cudowny zapach? Naturalnie! Nie ma jak woda różana 0

Na pierwszym miejscu wśród właściwości wody różanej jest oczywiście cudowny, kwiatowy zapach! Jednak posiada ona również właściwości tonizujące, wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza zaczerwienienia skóry. Woda różana normalizuje i reguluje prace gruczołów łojowych, zmniejsza pory, łagodzi podrażnienia, działa antybakteryjnie. Jest kosmetykiem polecanym do każdego rodzaju skóry, zarówno suchej i wrażliwej. Najlepiej używać jej wieczorem zamiast toniku, po otwarciu należy przechowywać ją w lodówce. Z wody różanej można zrobić również okład na zmęczone powieki.

czytaj całość »
Olej kokosowy - pacyficzny skarb 0

Na wyspach Pacyfiku nikogo nie zdziwi fakt wykorzystania oleju kokosowego. Od dawna jest tam znanym i cenionym produktem spożywczym i kosmetycznym. Jednak w krajach zachodnich olej kokosowy dopiero od niedawna zyskuje sobie coraz większą popularność. Nie bez znaczenia jest fakt obalenia mitów o tym, że duża zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować choroby serca. Dla mieszkańców wysp Pacyfiku jest on podstawowym olejem a odsetek osób z problemami krążenia jest tam naprawdę znikomy!

czytaj całość »
Witamina C - dobra na wszystko 0

Witamina c (kwas askorbinowy) to najbardziej znana witamina potrzebna naszemu organizmowi. Bierze udział w wielu czynnościach wpływających na jego prawidłowe funkcjonowanie. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym codziennej diety, dlatego nie może jej zabraknąć w naszych jadłospisach. Jej braki powstają przy dietach ubogich w warzywa i owoce, w których to produktach jest jej najwięcej. Niedobory witaminy c mogą powodować niebezpieczne konsekwencje dla naszego organizmy. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc istnieje małe prawdopodobieństwo że ją przedawkujemy.

czytaj całość »
Sushi - japońska tradycja 0

W dawnych czasach potrawę przygotowywano w całkiem odmienny sposób i nazywano ją nare-zushi. Układano surowe, solone ryby w pojemnikach i przekładano je warstwami ugotowanego ryżu. Ryby fermentowały pod wpływem ryżu przez okres od jednego do trzech lat! Następnie ryż usuwano, a sfermentowane ryby jedzono ze świeżo ugotowanym ryżem. Teraz na rynku znajdziemy wiele propozycji ryżu do sushi. W kolejnych wiekach proces produkcji uległ stopniowemu skróceniu do kilku miesięcy, dodatkowo zaczęto spożywać również sfermentowany ryż. Około połowy XVII wymyślono, aby do ugotowanego ryżu dodawać ocet ryżowy, co przyspieszało proces fermentacji. Na przełomie XVII i XVIII wieku mieszkańcy Edo, wpadli na pomysł aby surową rybę podawać na ryżu, do którego dodano słodko-kwaśnej zalewy.

czytaj całość »
Mydło Aleppo - ratunek dla cery z problemami 0

Bardzo ważnym etapem w produkcji mydła z Aleppo jest jego dojrzewanie. W czasie dojrzewania mydło schnie, utwardza się i zachodzą procesy chemiczne, dzięki którym mydło nabiera swoich drogocennych właściwości. Okres dojrzewania trwa minimum 9 miesięcy, a często są to nawet 4 lata. Mydło z Aleppo nie zaskoczy nas wyszukanym wyglądem, z zewnątrz jest brązowe, w środku zielone. Dlaczego więc, jest takie cenne i czemu warto go stosować?

czytaj całość »
Zasada 5 smaków - kwintesencja tajskiej kuchni 0

Jest jeszcze stosunkowo mało popularna w Polsce, ale z roku na rok zyskuje sobie coraz więcej fanów. Mowa tu o kuchni tajskiej, charakteryzującej się prawdziwym bogactwem smaków i aromatów. Ukształtowana pod wpływem innych azjatyckich kuchni, przede wszystkim chińskiej, birmańskiej i indyjskiej; na przestrzeni wieków wypracowała własny niepowtarzalny styl i smak. Kuchnia tajska opiera się o lokalne, tanie i łatwo dostępne składniki. Można więc zauważyć niewielkie różnice w tym co jedzą mieszkańcy w różnych regionach kraju. Na północy Tajlandii potrawy są łagodniejsze, używa się sporych ilości wieprzowiny, a im dalej na południe, tym potrawy są ostrzejsze, a jednym z najważniejszych składników staje się kokos (olej, mleczko).

czytaj całość »
Japońskie kadzidła - niepowtarzalny klimat w domu 0

Japończycy wielu dziedzinom życia potrafią nadać rangę sztuki i wykonywać je z właściwym dla siebie pietyzmem. Tak jest również z paleniem kadzideł. Historia kadzidełek w Japonii sięga kilkuset lat wstecz. "Sztuka Kodo - droga zapachu" narodziła się już w średniowieczu, a do dziś jest nieodłącznym elementem japońskiego buddyzmu. Delikatna, roztaczająca się woń kadzideł doskonale sprzyja medytacji. Setki lat temu kadzidełka robiono głównie z kawałków aromatycznych drewienek, które spalały się powoli, wydzielając aromatyczny dym. Ich wygląd ewoluował przez wieki i w dzisiejszych czasach japońskie kadzidła mają kształt cienkich patyczków. Dają delikatniejszy zapach niż ich indyjskie odpowiedniki, a przez to że nie osadza się ich na bambusowych patyczkach, dają również mniej dymu.

czytaj całość »
Olejek z opuncji figowej, czyli naturalny botoks dla skóry 0

Do wyprodukowania jednego litra oleju z tej rośliny potrzeba około miliona malutkich pestek, które wydobywa się z jej owoców, po ich ususzeniu i zmiażdżeniu. Zużywa się na to prawie 500kg owoców kształtem przypominających gruszkowate, kolczaste jagody!  Sam proces produkcji oleju z opuncji figowej jest długi, kosztowny i sprawia, że jest to jeden z najdroższych i najcenniejszych olejków na świecie. Zatem czy warto? Do czego wykorzystywany jest olej z opuncji figowej? Najbardziej wartościowym składnikiem oleju z opuncji figowej są nienasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość dochodzi w nim do 90%. Głównie kwas linolowy omega-6 (ok. 60%) i kwas oleinowy omega-9. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych kwasów, dlatego muszą one być dostarczane skórze z zewnątrz w postaci kosmetyków. Najcenniejszym z nich jest kwas linolowy.

czytaj całość »
Azjatyckie makarony - przysmak całego świata 0

Kto pierwszy wymyślił makaron? Według badaczy, ten znany na całym świecie produkt, ma około 4000 lat - na tyle szacuje się czarkę, którą znaleziono w Chinach, zawierającą makaron długości 50 cm. Wynika z tego, że Chińczycy zajadają się makaronem znaczniej dłużej niż my. Przyjrzyjmy się dalekowschodnim odmianom makaronu. Azjatyckie makarony różnią się w sposobie przyrządzenia i podawania, od tego co my znamy z naszych jadłospisów. W Chinach najbardziej popularne są makarony ryżowe - produkowane jedynie z mąki ryżowej i wody. Nie zawierają glutenu, najczęściej produkowane są w formie długich cienkich nitek lub wstążek. Makaron ryżowy jest bardzo delikatny w  smaku (w zasadzie neutralny), dlatego świetnie nadaje się do rozmaitych sosów i zup, dobrze wchłaniając smaki i zapachy dania.

czytaj całość »
Czarnuszka – leczy wszystko, z wyjątkiem śmierci 0

"Leczy wszystko – oprócz śmierci" - tak o czarnuszce mówiono już w czasach starożytnych, używana była jako panaceum. Wspominana w Bibllii, nazywana również tzw. „ złotem faraonów”, znalazła się nawet w grobowcu Tutenchamona. Dzisiejsi badacze potwierdzają te docenione przez naszych przodków właściwości czarnuszki. Posiada właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz ochronne. 

czytaj całość »
Druga szklanka tak silna jak miłość - marokański rytuał parzenia herbaty 0

Jeżeli kiedykolwiek byliście w Maroku, na pewno próbowaliście tradycyjnej marokańskiej herbaty. Sam napój i rytuał jego parzenia, znane są w większości krajów Maghrebu, nam jednak najczęściej kojarzą się one z Marokiem. Skąd tradycja picia gorącego napoju w tak upalnym i suchym klimacie? Otóż gorąca herbata gasi pragnienie lepiej niż zimne napoje! Sam praktyczny aspekt, to jednak nie wszystko. Rytuał Maroccan Tea ma swój ogromny udział w życiu społecznym i kulturowym.

czytaj całość »
Kuchnia Azji - teraz w EtnoŚwiecie! 0

Aż chce się krzyknąć: mamy to! Ostatni tydzień upłynął nam na wiosennych porządkach, które zwieńczyło odzyskanie wielu wolnych półek. Umieściliśmy na nich produkty, półprodukty i przyprawy kuchni orientalnej. Takiego ich bogactwa próżno szukać w innych sklepach... Oto kilka ciekawych i może nieco mniej znanych potraw/przypraw

czytaj całość »
Kadzidła Nag Champa. Dlaczego są tak popularne? 0

Ich zniewalający, ziemisty aromat nieobcy jest każdemu miłośnikowi okadzania wnętrz. Pachną niezwykle - woń drzewa sandałowego miesza się w nich z oleistymi dodatkami kwiatowymi oraz ziołami - cynamonem, lawendą, czarnym pieprzem. Dokładny skład kadzideł Nag Champa znają jedynie buddyjscy i hinduistyczni mnisi... 

czytaj całość »
Żeń-szeń i guarana. Wzmocnienie na wiosenne osłabienie 0

Wiosny wypatrujemy, wyczekujemy, o wiośnie marzymy. Wyobrażamy ją sobie jako czas odrodzenia, nowego życia, czas, w którym będziemy wreszcie raźno maszerować w stronę słońca... Niestety, kiedy wreszcie upragniona pora roku nadchodzi, odczuwamy nader często osłabienie. Czym wzmocnić wymęczony zimowym chłodem organizm, by móc w pełni cieszyć się urokami rozkwitającej zieleni?

czytaj całość »
Świat etnokosmetyków. Część druga 0

W dziale z etnokosmetykami proponujemy nie tylko specyfiki egzotyczne i tajemnicze, lecz także całkiem swojskie, choć tradycyjne. Znacie hypoalergiczne mydło "Biały Jeleń"? Jego receptura wywodzi się bezpośrednio z przepisu na mydło marsylskie. Poznajcie nasz ulubiony kosmetyk z południa Francji!

czytaj całość »
Lustereczko powiedz przecie... 0

Są obowiązkowym elementem wystroju wnętrza. Służą nam do upiększania (która z Pań potrafi sprawnie pomalować się bez lusterka?), optycznie powiększają pomieszczenia, ale także zdobią, stanowiąc często oryginalny dodatek. Szczególnie te w intrygująco egzotycznych ramach. Jak zamykane na podwójne drzwiczki zwierciadła marokańskie, bądź oprawne w cynę ich meksykańskie odpowiedniki.

czytaj całość »
Co kryje się w szkatułce? 0

Etnicznego klimatu w domu nie trzeba wprowadzać radykalnie. Niekoniecznie od razu wzorzyste kilimy, egzotyczne kafle, kolonialne meble. Nie każdy lubi, nie wszystkim pasuje mieszkaniowa moda na pełen Orient. Czasem wystarczy kilka drobiazgów, by chłodnemu, albo obojętnemu w stylu wnętrzu nadać nieco pikanterii. Zacząć można od pięknie wykonanych szkatułek, pudełek i innych "schowaczy".

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl