Produkt dnia
INDYJSKI WOREK PLECAK (WZÓR, INDIE)
INDYJSKI WOREK PLECAK (WZÓR, INDIE)
45,90 zł
szt

Tajlandia 2018

Naczynia do gotowania i pieczenia

O gotowaniu wiemy wszystko! No, w każdym razie o gotowaniu w specjalnych, tradycyjnych, przeznaczonych do tego naczyniach, takich jak tadżin (tagine), czenaki, czy garnek rzymski. Tradycyjne potrawy regionalne zwykle zapiekane w piecu, albo gotowane na wolnym ogniu w glinianych garnkach smakują najlepiej właśnie z tych garnków. Żadna stal nierdzewna, żadna indukcyjna patelnia nie wydobędzie tak pięknie smaku litewskich czenaków, jak gliniana, szkliwiona baryłeczka z pokrywką, którą uzupełnia się kolejnymi warstwami składników i wstawia do pieca. Potem ostrożnie spożywa danie wprost z garnka. Uwaga – gorące, ale przecież – o kuchnia! - tak ma być. W tym cały urok litewskich czenaków. A co z tadżinem, tak popularnym w Maroku, czy Tunezji? Stożkowaty kształt pokrywki tego specyficznego garnka pozwala wytworzyć wewnątrz odpowiedni mikroklimat, w którym danie dusi się i dojrzewa na ogniu, napełniając kuchnię cudnym aromatem i zapowiedzią uczty na sposób bliskowschodni. Człowiek już-już rozgląda się za tkanym kobiercem, na którym można byłoby usiąść po turecku i w ciszy spożyć posiłek. Spokojnie, zjeść można przy stole. W tych egzotycznych potrawach ważne jest, by zostały w odpowiedni sposób ugotowane, albo upieczone. W odpowiedni, czyli w przeznaczonych do tego naczyniach z gliny.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl